понеділок, 17 лютого 2014 р.

Кого не зачепить амністія

Майдан
На справи проти Самооборони Майдану закон про амністію не поширюватиметься
17 лютого Генеральна прокуратура ввела у дію закон щодо амністії протестувальників, проте він поширюватиметься не на всіх учасників протестів.
У неділю учасники протестів виконали умови так званого закону про амністію й звільнили будівлю Київської міської державної адміністрації, кілька обласних адміністрацій, а також частково розблокували проїзд вулицею Грушевського.

З 17 лютого в продовж місяця Генеральна прокуратура має закрити всі провадження проти учасників протестів щодо дій з 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року.
Після кількагодинних перемовин з лідерами опозиції Генеральний прокурор Віктор Пшонка оприлюднив на сайті прокуратури заяву, яка дозволила з понеділка ввести його в дію.
Проте представники опозиції визнають, що дія цього закону не поширюватиметься на учасників протестів після 2 лютого, зокрема й справи проти Самооборони Майдану.

Самооборона без амністії

"Так званий закон про амністію стосується дій до 2 лютого 2014 року, тому провадження проти Самооборони та деякі інші під нього не підпадають. До низки справ юридично його застосувати не можна", - визнав у коментарі BBC Україна один з юристів партії "Батьківщина", депутат Павло Петренко.
Зокрема йдеться про кілька кримінальних проваджень, які 11 лютого Генеральна прокуратура порушила проти Самооборони Майдану за "незаконне створення воєнізованих формувань".
Про їх створення 9 лютого оголосив комендант Майдану, депутат Андрій Парубій. За його даними, до лав Самооборони вже долучились близько 20 тисяч людей по всій Україні.
У п’ятницю 14 лютого загони Самооборони пікетували Генеральну прокуратуру з вимогою закрити ці справи й дали час до 15 години понеділка. Інакше вони погрожують блокувати урядовий квартал 18 лютого, коли Майдан пікетуватиме засідання Верховної Ради.
"Я не бачив справу проти Самооборони, якщо вона переросте з гіпотетичної фактової у конкретні звинувачення, будемо й цим займатися", - прогнозує депутат від "Батьківщини" Арсен Аваков.
Опозиційні юристи вважають справу проти Самооборони безперспективною.
"Справа проти самооборони – це нісенітниця. Складу злочину у діях громадян, які записалися до Самооборони немає. "
Павло Петренко, депутат від "Батьківщини"
"Справа проти самооборони – це нісенітниця. Складу злочину у діях громадян, які записалися до Самооборони немає. Ця організація не підпадає під визначення незаконного воєнізованого формування", - вважає Павло Петренко.
Хоча він визнає, що у кримінальних справах після 2 лютого опозиції треба діяти поза межами закону про амністію.
"Ми не залишимо жодного активіста, який потрапив до правоохоронних органів сам на сам із системою. Кожного з них ми захищаємо і захищатимемо, зокрема і у справі проти афганців та Самооборони", - заявив пан Петренко, не виключивши, що опозиція ініціюватиме питання подальшої амністії у Верховній Раді.
Окрім справ проти Самооборони Майдану є ще низка "свіжих" проваджень. Зокрема йдеться про чотирьох афганців, які нібито затримали на Майдані кишенькового злодія, але проти яких відкрили провадження за вимагання та побиття.
11 лютого Подільський суд Києва обрав для них запобіжних захід у вигляді домашнього арешту. Самооборона в цей час пікетувала засідання суду.
Також у регіонах порушенні низка кримінальних справ щодо учасників акцій протестів, які відбулися після 2 лютого. Зокрема, проти луцької активістки Майї Москвич, яка 5 лютого з однодумцями агітувала за бойкот продукції підприємств депутатів із Партії регіонів.

"Будівлі в обмін на заручників"

Закон щодо звільнення від відповідальності учасників протестів та заворушень Верховна Рада ухвалила 29 січня й він набув чинності 2 лютого.
Опозиція назвала цей документ "будівлі в обмін на заручників", адже документ передбачав низку умов для припинення кримінального переслідування учасників акцій протесту.
Протягом п’ятнадцяти днів з моменту набуття чинності закону мітингарі мали залишити всі адміністративні будівлі, а також розблокувати рух вулицею Грушевського в Києві.
Рада
На позачерговій сесії 29 січня закон про амністію ухвалили без участі опозиції
Тільки після цього Генеральний прокурор мав розмістити спеціальне повідомлення на своєму сайті, щоб закон "був введений у дію". У разі виконання усіх умов всі кримінальні справи щодо учасників протестів з 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року підлягають безумовному закриттю.
Як заявив у неділю лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, цей закон стосуватиметься 236 раніше відпущених під домашній арешт активістів, а також двох тисяч кримінальних справ проти протестувальників, в яких фігурують кілька тисяч людей.
В коментарі BBC Україна депутат Арсен Аваков, який в неділю брав участь у перемовинах з Генеральним прокурором щодо початку дії закону, розповів про механізм роботи гуманітарної робочої групи, яка контролюватиме закриття кримінальних справ.
"Гуманітарна робоча група розглядатиме всі випадки, які не будуть вписуватися в межі виконання закону та реагувати на наші зауваження та прохання. Робота триватиме нон-стоп, починаючи з сьогодні, і закінчуючи останнім днем, коли закриється остання справа й закон буде виконано", - повідомив BBC Україна Арсен Аваков, який також увійшов до цієї групи.
Він розповів, що до цієї гуманітарної групи увійдуть кілька правоохоронців та депутатів парламенту. Опозиціонер стверджує, що закон почав діяти, тож якщо ситуація на Грушевського чи у КМДА зміниться, це не може вплинути на його дію.

Немає коментарів:

Дописати коментар