субота, 10 серпня 2013 р.

«Апокаліпсис-2015»: хто знає правду про таємні плани Януковича?

«Вони готові йти на небезпечні експерименти. Вони граються в ігри з Тягнибоком, Яценюком. Будуть гратися в гру з Кличком. Розігруються певні пасьянси, будуть певні фальсифікації»
Тарас Чорновіл, баба Ванга українського політикуму
Екс-депутата Тараса Чорновола «ПіК» не випадково назвав «бабою Вангою українського політикуму». Усі його пророцтва, як правило, збуваються. Тому коли Чорновіл видає черговий інсайд, до нього варто дослухатися – Тарас знає, що говорить, і просто так язиком би не плескав. Тобто якщо Чорновіл говорить, що у 2015 році в Україні робитиметься «щось таке» у порівнянні з чим вибори 2004 року здаватимуться «гарною телевізійною оперою», швидше за все, так воно і буде.
В ефірі радіо «Ера-FM» головний політичний провидець намалював майже апокаліптичну картину, свідками та безпосередніми учасниками якої ми будемо вже невдовзі: «Ми ще стільки побачимо цікавих інтриг перед президентськими іграми, коли опозиція виявиться не зовсім опозицією, влада виявиться не зовсім владою, і в нас будуть опущені руки, ми будемо думати, за кого ж голосувати… На президентських виборах у нас буде творитися щось таке, що вибори 2004 року видадуться такою собі гарною телевізійною оперою… Якщо ми не застовпимо євроінтеграцію, то у влади стопорів тоді не буде. У них і так основне питання – як застовпити за собою другий термін і не відступитися. Вони готові йти на небезпечні експерименти. Вони граються в ігри з Тягнибоком, Яценюком. Будуть гратися в гру з Кличком. Розігруються певні пасьянси, будуть певні фальсифікації».
Власне, нічого принципово нового Тарасик не сказав. Їжаку зрозуміло, що наша влада від корита без бою не відповзе, дурних немає. Це вам скаже будь-який затрапезний політолог, за умови, звичайно, що він не служить при дворі на Банковій. Але якщо для політологів і всіляких політичних експертів такого роду прогнози – це робота, то для пана Чорновола – хобі. Він не прораховує розклади, не моделює ситуації – він ділиться тим, що напевно знає.
Іноді здається, що в Чорновола відкрите третє око, що він володіє даром яснобачення або просто скаженою політичною інтуїцією. Але все набагато простіше. Швидше за все, справа у неабиякій обізнаності екс-депутата, яку він, до речі, всіляко підкреслює при найменшій нагоді. Наприклад, в інтерв’ю «ЛІГАБізнесІнформ» із приводу можливості лікування Тимошенко за кордоном Тарас говорить: «Я точно знаю, що вже два рази президент приймав позитивне рішення з цього питання… Як мені відомо, рішення було прийняте практично остаточно». Але – «за одну ніч все змінилося, і тему закрили». Що ж до того, чим завершиться третій раунд переговорів, які мають вирішити долю ВІП-ув’язненої, Чорновіл повідомив, що «Януковичу виставили умову: Брюссель закриває очі на левову частку невиконаних зобов’язань по асоціації, а Київ дає щодо справи Тимошенко хоча б якийсь істотний сигнал». І додав: «Сьогодні йдеться про можливе обмеження ареалу пересування екс-прем’єра: це буде або тільки Берлін, або Німеччина в цілому, або їй дозволять пересуватися в межах країн Шенгенської зони. Якщо Янукович на це погодиться, питання підписання асоціації на саміті у Вільнюсі буде вирішене».
Очевидно, що в екс-регіонала є джерела, які або усвідомлено (знаючи його схильність до пророкування), або несвідомо (розслабившись за келихом пива) зливають йому інформацію стосовно того, що відбувається на килимі та під килимом владних коридорів. Зокрема – і щодо перспектив Тимошенко на лікування за кордоном. Схоже, меседж про поведінку влади на виборах – звідти ж. Але маємо такі підозри, що в цьому разі Чорновіл знає більше, ніж говорить. Логічно припустити: невідомий інформатор не лише повідомив нашого «оракула» про «небезпечні експерименти», а й конкретизував, якими саме вони можуть бути. Тобто розповів деталі, котрі Тарас повторити не наважився, не дивлячись на звичне бажання похизуватися своєю обізнаністю.
«Певні пасьянси», «певні фальсифікації» – надто розпливчасті визначення. Слово «певні» – взагалі дуже зручне у цьому сенсі. У нього можна запхнути все що завгодно: від звичних фальсифікацій на виборчих дільницях та інших тонкощів креативного підрахунку голосів до спроби відміни виборів, військових заколотів, масового зомбування населення, зміни державного устрою, штучного розв’язування громадянської війни зрештою… Тобто заради того, щоб залишитися у владі, «експериментатори» не зупиняться ні перед чим. А вже піддослідних мишей – стопудово не шкодуватимуть. Очевидно, це і залишилося між рядками чорноволового інсайду про «небезпечні експерименти».
Утім, можливо, ми все драматизуємо або перекручено тлумачимо його слова. Таке буває. Ну що ж… Якщо Тарас В’ячеславович нічого подібного не мав на увазі – нехай скаже про це сам. Мовчання ж розцінимо як знак згоди з нашою інтерпретацією його пророцтв.
-ПІК

Немає коментарів:

Дописати коментар