понеділок, 28 жовтня 2013 р.

Мери вимагають від парламенту розблокувати рахунки (+ДОКУМЕНТ)

Асамблея територіальних громад України, збори якої відбулися у Києві 26 жовтня, звернулась до Верховної Ради України з вимогою невідкладного проведення парламентських слухань щодо блокування урядом коштів місцевих бюджетів. Відповідне звернення є у розпорядженні прес-служби громадянського руху “Спільна Справа”.
У випадку, якщо такі слухання не будуть призначені до 28 листопада, Асамблея погрожує 7 грудня у День місцевого самоврядування розпочати загальноукраїнську акцію протесту.
Окрім питань привласнення урядом коштів територіальних громад на слуханнях мають бути розглянуті інші факти свавільного порушення прав місцевого самоврядування, зокрема непризначення виборів в Києві, Чернівцях, Черкасах, Херсоні, Миколаєві та десятках інших населених пунктах.
Прес-служба громадянського руху “Спільна Справа”
ГілдхолЛОГО
                         АСАМБЛЕЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ
м.Київ, вул. Щекавицька 40/37, оф.1 тел. (044) 221-46-31, е-mail:atgukr@gmail.com
 26.10.2013
   До Верховної Ради України
Шановні народні депутати!
Звернутись до Вас примусила катастрофічна ситуація, яка склалась в сфері місцевих фінансів України. Впродовж останніх місяців Державне казначейство України не здійснює розрахунків за платіжними дорученнями органів місцевого самоврядування, фактично паралізувавши нормальну життєдіяльність територіальних громад. Попри формальну наявність коштів на рахунках, платежі не проводяться. Це стосується навіть спеціальних фондів, наповнення яких здійснюється місцевою владою самостійно.
Внаслідок блокування розрахунків у органів місцевого самоврядування станом на кінець жовтня виникла поточна заборгованість у розмірі десятків мільярдів гривень. Державне казначейство, яке відповідно до законодавства мало би виконувати функцію банківської установи, в цій ситуації перебрало на себе повноваження місцевих рад та міських, селищних, сільських голів, визначаючи коли і як їм витрачати власні кошти. Блокуються навіть кошти необхідні для розрахунків з працівниками комунальних підприємств та виконавчих комітетів місцевих рад. Зростає заборгованість перед тепло- та електропостачальниками.
В приватних розмовах співробітники Держказначейства говорять про те, що справжньою причиною блокувань розрахунків є загальний брак коштів у державі. В той же час, видатки та надходження Державного бюджету України далекі від оптимальних. Відповідно до інформації Міністерства фінансів та Державної служби статистики, лише від контрабанди бензину та дизельного пального держава недоотримала обов’язкових податків та зборів на суму понад 10 млрд. грн.
Аналіз витрат центральних органів влади також не вказує на кризу. Дивно бачити, що в той час, як місяцями без заробітної платні залишаються вихователі дитячих садочків, водії громадського транспорту, не оплачуються прибирання вулиць та вивіз сміття, міністерства та відомства продовжують витрачати мільярди гривень на будівництво та ремонт своїх приміщень, на закупівлю та утримання автомобілів представницького класу, на проведення надзвичайно дорогих святкових заходів тощо.
Все це вказує на те, що гроші в країні є. Потрібна лише політична воля для того, щоб направити їх за призначенням. Ми розраховуємо, що відповідна політична воля знайдеться у найвищому представницькому органі українського народу – Верховній Раді України. Нинішній стан речей, без перебільшення, становить загрозу для життя та здоров’я громадян. Для того, щоб відвести цю загрозу необхідне невідкладне реагування.
У зв’язку з вищевикладеним, просимо:
  1. До 28 листопада 2013 року провести парламентські слухання щодо блокування Державним казначейством розрахунків органів місцевого самоврядування;
  2. Забезпечити участь в парламентських слуханнях Президента України, Прем’єр-міністра України, Міністра фінансів та голову Державного казначейства;
  3. Забезпечити рівну можливість взяти участь в парламентських слуханнях всім бажаючим представникам місцевого самоврядування;
У випадку ігнорування наших вимог, ми будемо змушені вдатись до акцій громадянської непокори.
З повагою,
Уповноважений
по зв’язках з органами державної влади
Асамблеї територіальних громад України                                          Олександр Данилюк

Немає коментарів:

Дописати коментар