понеділок, 13 травня 2013 р.

Українське середньовіччя: обмін лідерів на Ідею


Українці без жодного сумніву досі не пережили своє власне середньовіччя. Його ознаки можна побачити всюди
Олександр Данилюк ,
громадянин


Українці, без жодного сумніву, досі не пережили своє власне середньовіччя. Його ознаки можна побачити всюди. В феодальних стосунках між населенням та чиновниками, в грабіжницькій природі податків, які насправді є банальною даниною, в підміні духовності показушною релігійністю, в безправності одних та безкарності інших, а особливо в паталогічному небажанні організовуватись навколо вічних цінностей та принципів, а не навколо кумирів, строк придатності яких рідко коли вимірюється хоча би десятиліттям. 
Останнє і є найбільш вагомим доказом того, що первинною є саме ментальна середньовічність, яка, проектуючись на наше життя, і породжує ту дикість, яку нездатні приховати навіть сумнівні прояви цивілізації у вигляді останніх моделей лептопів та мобільних телефонів, якими, витрачаючи на це всі заощадження, намагаються  відгородитись від дійсності місцеві кріпаки. 
Пересічний українець вперто не хоче брати відповідальність за ситуацію в країні на себе. Очікування Месії впевнено перетворилось з хоббі на одну з визначальних національних рис. Нарікання на відсутність вождя – головним виправданням власної безсилості.
Роль особистості в історії складно заперечити, але навіть найвища особиста лояльність не здатна підмінити собою відданість ідеї.  Основна відмінність полягає у гарантованій взаємності. Адже, на відміну від самого кращого лідера, ідея не здатна зрадити своїх послідовників. 

1 коментар:

  1. Все дуже просто :
    3% - хочуть змінювати життя та
    знають як змінювати і що робити.
    10%-хочуть все теж саме, алеж хочуть йти за лідером
    а всі інші - це ті хто йдуть за першими.
    Тож до кого звертаємось ?
    Тоді де лідери? Лідери чого ? А чи хочуть лідери змінювати життя ? А може ні ? Треба самому у цьому питанні розібратися і тоді не буде питань.
    А змінювати життя на кращє треба і лідерів треба виховувати та шукати нових, які хочуть змінюватися самі, змінювати життя пересічних громодян на кращє і головне знають як це зробити.Нове побудувати можливо тільки з нового.

    ВідповістиВидалити