пʼятниця, 17 травня 2013 р.

Податковий тиск на простих громадян посилиться – Данилюк



Податковий тиск на простих громадян посилиться – громадський діяч
© Фото: http://www.potencial.org.ua

Міністерство доходів і зборів до осені обіцяє зробити декларування доходів громадян обов'язковою процедурою. Координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк пояснює це посиленням податкового тиску на простих громадян через те, що з бізнесу вже «витиснуто» все можливе.

Декларування персональних доходів може стати обов'язковим через три місяці. За цей час Міндоходів планує завершити роботу над відповідним законопроектом і потім винести його на широке обговорення. Про це повідомив глава відомства Олександр Клименко. За його словами, обов'язкове податкове декларування стосуватиметься лише громадян, які мають кілька джерел доходів. Зараз автори документу працюють над зручністю заповнення декларації. Це можна буде зробити і дистанційно, а також переглянути всю існуючу інформацію з доходів про себе в базі даних. Автори нового закону запевнили, що загальне декларування доходів громадян набиратиме чинності поетапно, протягом кількох років. Наступним кроком у відомстві називають зниження ставки єдиного соціального внеску.
Одна з основних причин нововведення - постійне зростання дефіциту бюджетних коштів, в умовах якого уряд розглядає громадян як останнє джерело наповнення бюджету, - таку думку висловив координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк.
«Оскільки з малого і середнього бізнесу і так уже витягли все, що можливо, то буде посилюватися податковий тиск на звичайних громадян. З цією метою буде вводитися обов’язкове декларування. Це треба розглядати в контексті загально-репресивних реформ податкових органів, створення фінансової поліції. Завдання буде дуже просте – виявити реальні доходи громадянина і максимально їх обкласти податками. Паралельно розвивають підходи оподаткування фізосіб, пов'язані з податками на нерухомість. Намагаються видати їх за податок на розкіш, хоча ми розуміємо, що вони такими не є», - каже громадський діяч.
Раніше в Державній податковій службі України прогнозували триразове збільшення збору податків з громадян.

Немає коментарів:

Дописати коментар