понеділок, 27 травня 2013 р.

Олександр Данилюк: Беззаконня зростає, і минуле свавілля вже здається дитячим


Експерти дивуються, чому міліція брутально розігнала наметове містечко, а з бойовиками мирно гомоніла

Адміністративні штрафи трьом активістам громадянського руху "Спільна справа" за нібито злісну непокору законному розпорядженню працівників міліції – такий правовий підсумок розгону спецпідрозділом МВС "Беркут" наметового містечка під пам'ятником Богданові Хмельницькому на Софіївській площі. У суботу, після акції протесту опозиції, активісти "Спільної справи" встановили кілька наметів для проведення безстрокової акції протесту. Намети не простояли і кількох годин. Незважаючи на відсутність судової заборони і заздалегідь подані документи для проведення акції, "Беркут" жорстоко розігнав протестантів. Декількох із них було затримано.
Гості програми – координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк і перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Віктор Швець (ВО "Батьківщина") – обговорюють рішення суду та результати акції протесту.
Олександр ДАНИЛЮК: Це було не затримання, а побиття ногами
– Нас мало бути четверо, але четвертого "злісного хулігана і бійця" з "Беркутом" відвезли до лікарні, тому що в нього почалася внутрішня кровотеча. Така сама ситуація була зі мною і ще з одним із затриманих, коли нас першого ж дня забрали по "швидкій" безпосередньо із Шевченківського РУВС. Тому що мало місце не затримання, а мало місце просто забиття ногами, і потім те, що від нас залишилося, віднесли до автозаку і туди поклали.
Як ми ставимося до цих штрафів? Дехто говорить, що нам пощастило, ми не отримали 15 діб або два місяці виправних робіт. Я вважаю, що є два підходи. Перший: ми ні в чому не винні, і це означає, що ані штрафи, ані інші санкції за Кодексом нас не влаштовують – ми будемо оскаржувати, хоча особливих надій на це не маємо.
Це просто чергова спроба показати, що може бути з тими людьми, які не хочуть вкладатися у сценарій Банкової.
Враховуючи те, що нас госпіталізували безпосередньо з міліцейського відділку, то кримінальне провадження вже порушено і сьогодні є у провадженні Шевченківської прокуратури під контролем міської прокуратури.
Мало місце не затримання, а мало місце просто забиття ногами
У нас є всі відео- і фото докази того, що правоохоронці діяли протиправно. Жодних законних вимог нам пред'явлено не було.
Ми мали право насправді захищати себе і своє життя і здоров'я. Дії правоохоронців у цій ситуації були незаконними. Ми мали право навіть з ними вступати в бійки. Але ми цього не робили. Незважаючи на це, абсолютно у найжорстокіший спосіб відбувалися ці затримання, бійки. Ще одного учасника подій госпіталізували безпосередньо з площі, тому що йому розбили голову. Через декілька днів ми з'ясували, що представниця іншої організації, одеської, – жінка, яка теж перебувала у цей момент на площі, на 5-му місяці вагітності втратила дитину. Це означає фактично, що дійсно, ймовірно, ці два персонажі в міліцейській формі, які керували цією операцією, повинні сісти.
Нас звинувачують у тому, що ми кинули вагітну жінку під міліцейські чоботи. По-перше, ще раз хочу сказати, що це не була представниця нашої організації, а по-друге, ми не можемо звинувачувати наших одеських колег, тому що вони йшли на мирну акцію, а не на побоїще. На акції ходять люди вагітні і ходять з дітьми – це нормально, тому що це мирні збори громадян, люди туди ходять не для того, щоб отримати чоботом в живіт.
Дії правоохоронців у цій ситуації були незаконними. Ми мали право навіть з ними вступати в бійки
Беззаконня настільки швидко наростає, що вже ті речі, які були важливі і свавільні місяць тому, сьогодні видаються вже дитячими речами. Тому що влада не зупиняється. Вони йдуть далі і далі, вони неприховано вже насправді використовують бандитів, вони готують їх на базі міліцейських спортзалів. Тому той крок, який ми зробили, залишившись після акції "Вставай, Україно!" на площі і закликавши зробити цю акцію безстроковою, був, з моєї точки зору, абсолютно правильним.
Якщо ми цю владу не намагаємося скинути вже сьогодні, це означає, що ми своєю бездіяльністю дозволяємо чинити все нові і нові злочини. І ми бачимо, що свавілля, яке було три роки тому, не припиняється, а тільки ескалується і його стає все більше. Що стосується 2015 року, то вони таких "Вадиків Руминів" за два роки можуть підготувати сотні і тисячі. І тоді ніхто на вулиці не вийде.
Віктор ШВЕЦЬ: Найбільшим агресором є влада
– Мені видається, що є абсолютно всі ознаки того, що міліція перевищила свої службові повноваження. Я впевнений у тому, що особа, яка віддала наказ незаконно діяти таким жорстким способом щодо активістів громадського руху, має бути притягнута до кримінальної відповідальності. Для цього треба, щоб була політична воля.
Ці всі події 18 травня, які відбулися декілька днів тому, свідчать тільки про одне: в Україні повністю узурповано владу однією людиною. І міліції абсолютно начхати на те, як на них буде дивитися громадянське суспільство, як будуть дивитися люди, депутати. Для них – маю на увазі міліцію і тих, хто керує цією міліцією – дуже важливо тільки одне: сподобатися президентові, виконати волю президента. А воля ця, думаю, полягає в тому, щоб залякати українське суспільство, український народ, тому що всі будь-які спроби людей виступати проти влади, критикувати цю владу, а тим більше – виступати з доказовою базою проти про незаконні дії цієї влади будуть притіснятись найжорсткішим способом.
Думаю, що це дійсно велике щастя, що ці хлопці отримали адміністративне стягнення. Думаю, що дуже швидко влада перейде до більш жорстких заходів: таких людей будуть обов'язково кидати за ґрати для того, щоби ще більше підсилювати страх у суспільстві, наганяти цей страх і створювати психоз, щоби люди боялись навіть думати про те, що проти влади можна активно боротися; і щоб знову заганяли людей на кухні, в якісь кав'ярні – хай там обговорюють це питання, але, щоб у масовому характері вони не брали ніякої, тим більше організованої, участі у боротьбі з цією владою.
Міліції абсолютно начхати на те, як на них дивитимуться люди. Для них важливо одне: сподобатися президентові
Не треба себе тішити ілюзією про те, що у нас є прокуратура, чи судова система, чи якісь інші компетентні правоохоронні органи, які дійсно могли б стати на захист простої людини. У нас цього немає.
Ми, Об'єднана опозиція, чітко висловили нашу позицію, що ця провокація була спланована, зрежисована і повністю здійснена владою. І керівником цієї організації, яка чинила незаконні дії щодо мирних громадян, була Адміністрація президента і Рада національної безпеки та оборони. Ми назвали прізвища цих людей. Клюєв був організатором, секретар РНБО, а він без вказівки першої особи держави, тобто президента України, ніколи би не робив такі дії.
Тому треба говорити про те, що це і є результат узурпації влади в Україні. Саме тому, що влада в Україні повністю узурпована президентом України, тільки від нього залежить, як будуть діяти правоохоронні органи, і ніякі закони, Конституція для них не діють. І це варто усвідомити всім громадянам України.
Щодо пропозиції міністра Захарченка про те, що необхідно найближчим часом прийняти закон про мирні зібрання, то я думаю, що хай би міністр Захарченко уважно вивчив Конституцію і закон про міліцію. У цьому випадку цей закон, на який він посилається, ніякого значення до тих мирних акцій щодо діяльності міліції не мав. Закон про мирні зібрання стосується і буде стосуватися процедури організації мирних заходів, якими будуть займатися громадяни України, а міліція, яка зобов'язана забезпечити безпеку цих людей і порядок, повинна керуватися законом про міліцію і Конституцією України, де чітко все це викладено. Тому міліція зобов'язана керуватися тими нормами закону, які на сьогоднішній день є чинними, а не придумувати якісь інші пропозиції щодо того, що не має прямого стосунку до діяльності органів внутрішніх справ.
Ми назвали прізвища цих людей. Клюєв був організатором, а без вказівки першої особи держави ніколи би не робив такі дії
Я переконаний у тому, що влада пішла за таким сценарієм навмисно – для того, щоб загострити в країні ситуацію. Те, що в країні надзвичайно потужно іде процес "агресизації" і дуже серйозні конфлікти виникають – це однозначно. Найбільшим агресором у цьому питанні є, безумовно, влада, яка сама провокує це.
За Конституцією, права і свободи людини в нас захищає суд. Але спробуйте ви зверніться до нашого суду після тої реформи, яку провела чинна влада. У нас правосуддя повністю знищено, в нас немає ніякої можливості людини захистити свої права. Можу сказати, що ці останні зміни, які відбулись у Верховному Суді, мені здається, призведуть до того, що Верховний Суд буде повністю узурпований так, як був узурпований і Конституційний Суд. Можемо констатувати те, що в Україні зник останній ланцюжок такої незалежної судової гілки влади, який ще існував хоча б на теоретичному рівні.

Немає коментарів:

Дописати коментар