пʼятниця, 31 травня 2013 р.

Рішення про призначення виборів у Києві порушує чотири статті Конституції, – експерт


Конституційний суд України своїм рішенням про призначення виборів у Києві на жовтень 2015 року порушив кілька статей Основного закону, заявив професор права Києво-Могилянської академії, народний депутат II і IV скликань Віктор Мусіяка.
«У Конституції чітко сказано – термін повноважень органу місцевого самоврядування – п’ять років, і продовжити повноваження можна тільки в одному випадку – надзвичайної ситуації. У даному ж випадку КСУ порушив кілька статей Конституції – ст.38 (право громадян вибирати і обиратися в органи місцевого самоврядування), ст.7 (право на місцеве самоврядування), ст.141 (термін повноважень органів місцевої влади -5 років і ні днем більше), ст.85 (Рада зобов’язана призначити вибори при відповідних підставах), – сказав Мусіяка в інтерв’ю НБН.
Він підкреслив, що рішення Конституційного суду, оприлюднене 30 травня створює небезпечний прецедент незаконного продовження повноважень органів влади. «Суд створив небезпечний прецедент – тепер можливо продовжити та повноваження президента, і Ради, скажімо, з п’яти до семи років, якщо кому захочеться, а сто сорок перша стаття, якою суд аргументував своє рішення, ні при чому, адже в Конституції не сказано, що вибори до місцевих органів влади мають бути одночасними, це є тільки в законі про вибори, що має нижчу юридичну силу», – зазначив Мусіяка.
Він також розповів, що пропонував опозиції проекти рішень та обґрунтувань про призначення виборів у столиці, але вони нікого не зацікавили. «Опозицію влаштує таке рішення суду – вони будуть кричати «про злочинну владу», а насправді просто не готові взяти відповідальність за столицю, навіть не домовившись про єдиного кандидата на майбутніх виборах», – вважає Віктор Мусіяка.
Нагадаємо, 30 травня Конституційний суд оприлюднив рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови повинні відбутися в останню неділю жовтня 2015 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар