субота, 8 червня 2013 р.

Якщо опозиція не змінить стратегії, восени люди вийдуть на вулиці, – політолог


Якщо опозиція не змінить стратегії, восени люди вийдуть на вулиці, – політолог
Фото: Андрій Золотарьов
Джерело: ua.golos.ua

Восени люди почнуть самі виходити на вулиці. Якщо опозиція не змінить своєї стратегії, революція може відбутися без їхньої участі. Так вважає політолог Андрій Золотарьов.

«Після виборів справи об'єднаної опозиції були такі, що необхідно було показати - вони щось роблять, а не сидять склавши руки. Масові акції у цьому сенсі були великою мірою виправдані. Але не можна безкінечно крутити одну й ту ж платівку. Та й назва "Вставай, Україно!" не дуже вдала. Вона надто амбітна. Коли не відбувається того, що є в назві, лідери виглядають як "лузери". Та ще й вони каталися тими регіонами, де їм дуже комфортно. Єдина акція, яка була виправдана, це у Харкові. Добкін і Кернес зробили все можливе, щоб акція виявилася гучною і ефективною з точки зору опонування владі», – зауважив політолог.
На його думку, опозиція не хоче ставити крапку в акції «Вставай, Україно!», натомість має намір поставити кому.
«Як на мене, їм слід міняти формат. Від загальнополітичних гасел "За все краще — проти всього гіршого" переключатися на захист конкретних справ та інтересів. Зараз влада готує десять законопроектів по витисканню грошей із пересічних громадян. З цього треба зробити гасла: "Ні – податковому терору громадян", "Ні – податку грошей заробітчан" і так далі. Тобто їм треба попасти в площу реальних інтересів», – додав Андрій Золотарьов.
Він наголосив, що за останні роки відбулася інфляція слова. «Люди не вірять ніяким, навіть найгарнішим словам. Вони опускаються до рівня конкретних інтересів. Якщо опозиція не буде з ними працювати, ніякі політичні гасла не матимуть ефекту. Що заважає опозиції перетвориться на головну правозахисну організацію України? У кожному місті і селі є приводи для того, щоб виступити із протестами, тиснути на владу. Це такий-собі примусовий діалог влади з народом», – зазначив він.
Золотарьов упевнений, що опозиції слід «не грати в нанайську боротьбу, а виступати проти політики влади».
«Зараз у суспільстві така ситуація, що люди не збуджуються від закликів "Банду геть" та "Юлі волю". З історією зі "Вставай, Україно!" слід ставити крапку. А вже восени опозиція може організувати іншу акцію. Якщо не буде грошей від МВФ, не зрушиться ситуація з бюджетом, то восени може скластися така ситуація, що люди почнуть самі виходити на вулицю. 50 на 50 – шанси, що так станеться. Бо восени може початися дуже потужна економічна криза. Якщо опозиція не змінить тактики своїх дій, вони, як пасажири, повз яких проїхав поїзд, залишаться стояти і дивитися як події розвиваються без їхньої участі. Ще добре буде, якщо їх не зачепить. Бо зараз люди майже однаково ставляться і до влади, і до опозиції», – запевнив політолог.
Нагадаємо, «Вставай, Україно!» – акція протесту проти режиму президента України Віктора Януковича, організована опозиційними партіями ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина». Проведення акції «“Вставай, Україно!» відбувалося в усіх обласних центрах України.
Акція розпочалася 14 березня 2013 року маршем у Вінниці, у якому за різними оцінками взяли участь від 2 до 10 тисяч осіб.
Завершилася акція 18 травня (День Європи) у Києві масштабним маршем. Паралельно ПР організувала в столиці антифашистський мітинг. Під час акцій сталася бійка між прихильниками ПР та свободівцями.
Додамо, Луценко закликає припинити акцію «Вставай, Україно!».
Раніше колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко також закликала опозицію й владу припинити акцію "Вставай, Україно!" і антифашистські мітинги.
Джерело: 
Gazeta.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар