У липні-серпні в Україні можуть відбутися парламентські вибори та референдум щодо вступу України до Митного союзу. Про це у коментаріGazeta.ua сказав координатор "Спільної справи" Олександр Данилюк.
"У нас є інформація, що у багатьох областях почали не просто формувати виборчі штаби, а й брати на роботу виборчих працівників на травень. Маємо дані із Харківської, Донецької, Житомирської областей. Дехто стверджує, що це підготовка до референдуму. Однак її ведуть не через структури Партії регіонів, а через держадміністрації. Цей процес триває ще з кінця січня. Під виглядом різноманітних соціологічних досліджень, вибірок і так далі державна адміністрація збирає дані для проведення референдуму. Крім того, готують документацію ЦВК, Кабмін. Залишилося лише прийняти зміни до законів. Оскільки будь-яка агітація щодо референдуму заборонена, а самі комісії формуються лише державними адміністраціями, потреби долучатися у Партії регіонів немає. Та й кадрова структура новостворених штабів свідчить про те, що готуються саме до виборів", - сказав він.
Данилюк стверджує, що в кінці липня або на початку серпня в Україні проведуть референдум.
"Складно сказати, які саме питання будуть виносити на референдум щодо змін до Конституції, адже ми не знаємо що саме затвердить Конституційна асамблея. Однак, очевидно, поставлять питання Митного союзу. В нас є ця інформація про це з джерел у Партії регіонів, "Українського вибору" Медведчука та Адміністрації президента", - зазначив Данилюк.
Він розглядає два варіанти розвитку подій: "Можливо, референдум проведуть одночасно з виборами. Або ж спочатку відбудеться референдум щодо зміни формату парламенту в Україні. На ньому не лише зменшать повноваження Ради, але й зменшать кількісний склад. Відповідно, з'явиться потреба у нових парламентських виборах. Можливо, вони внесуть у новий текст Конституції положення щодо того, що вибори будуть винятково на мажоритарній основі".
Данилюк припустив, що нові вибори можуть бути пов'язані із завершенням акції "Вставай, Україно!".
"Ця Верховна Рада — дуже дивна. З одного боку - опозиція блокує роботу більшості. З іншого ж - і сама більшість демонструє, що їй парламент, який працює, не потрібен. Згадаймо оголошення канікул Ради після розблокування. Згодом нове блокування і знову розблокування унаслідок досить сумнівного компромісу. Тоді блокування нібито через Власенка. Розблокували начебто для того, щоб призначити київські вибори. У результаті — ні виборів, ні Власенка, ні особистого голосування. Так, чи інакше, за обопільною згодою чи незалежно влада синхронізує свою діяльність із активністю опозиції", - зауважив він.
Координатор "Спільної справи" додав також, що оголошення акції "Вставай, Україно!" - також нелогічне.
"Вона не прив'язана до жодних акцій, чи дій. Вимагають розпуску парламенту та відставки президента. Чомусь останню акцію призначили до 18 травня. Почали ситуацію розкачувати. Хоча ще п'ять місяців тому були сфальшовані вибори, на яких мала б перемогти опозиція і отримати більшість у парламенті. Але тоді чогось нічого не відбувалося. Хоча тоді і людський і фінансовий ресурс в опозиції був", - сказав Данилюк.