вівторок, 5 березня 2013 р.

Спільна заява речників Ештон і Фюле щодо політичної ситуації в Україні


Cпільна заява речників Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон та Європейського Комісара з розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле щодо політичної ситуації в Україні:
«Кетрін Ештон і Штефан Фюле очікують на повну імплементацію Україною висновків  саміту ЄС-Україна, що відбувся 25 лютого, та пильно слідкують за розвитком політичної ситуації в Україні. Посадовці ЄС дуже стурбовані нещодавніми процесуальними діями, що здатні призвести - на спірних правових підставах - до можливого позбавлення парламентських мандатів двох депутатів Верховної Ради. Вони також звертають особливу увагу на ситуацію, що склалася з народним депутатом Сергієм Власенком у зв’язку із нещодавнім клопотанням, поданим до Вищого адміністративного суду, щодо позбавлення його депутатського мандату.
Посадовці ЄС закликають українську владу вирішити цю ситуацію, аби не створювати враження, що судовою системою зловживають у політичних цілях. Вони нагадують про своє переконання, що остаточний склад Верховної Ради України повинен відображати справжню волю українських виборців. Закон про вибори народних депутатів встановлює чіткі п’ятиденні часові рамки, протягом яких результати виборів можна оскаржити в судах. Судові процеси, що розпочинаються після того, як пройшли місяці з часу підтвердження остаточних результатів виборів, викликають політичні та правові занепокоєння.
Зважаючи на таку ситуацію, Ештон і Фюле нагадують про нагальну необхідність своєчасних заходів із удосконалення виборчого законодавства відповідно до рекомендацій остаточного звіту БДІПЛ/ОБСЄ, ухваленого від 3 січня, - зокрема, через розгляд Виборчого кодексу».

Немає коментарів:

Дописати коментар