вівторок, 30 липня 2013 р.

Зараз вже не стоїть питання про відставку Захарченка, ми вимагаємо відставки Януковича, – активіст Врадіївської ходи

Попри суворі заходи безпеки напередодні відзначення річниці Хрещення Русі і заборону низки судів щодо різноманітних громадських акцій, учасники Врадіївської ходи Майдану не залишали, ось тільки змінили свої вимоги. Тепер врадіївці вимагають вже не відставки міністра внутрішніх справ, а президента. 

Про це «Погляду» розповів активіст Врадіївської ходи і громадського руху «Спільна справа» Володимир Іванов. 

«Ми акцію не припиняли. Знаходимося тут і зараз. Ми були тут і 26, і 28. Тобто акція не закінчувалася. 27 липня затримали шістьох учасників Врадіївської ходи: чотирьох було засуджено, на них наклали адмінштраф у 170 грн, одна справа скерована до райвідділу на дорозслідування, а в середу відбудеться ще один суд, де, очевидно, теж накладуть штраф», – зазначив активіст. 

Зараз на Майдані залишається 26 людей. «Відбулася ротація, люди поїхали додому, тому що вони вже у дорозі загалом майже три тижні. Натомість на їхнє місце приїжджають нові. Акція безстрокова, тому залишається форт-пост з 10 до 22-ої на Майдані», – пояснив Володимир Іванов. 

За словами активіста, Врадіївська хода є прикладом формування в Україні громадянського суспільства. На сьогоднішній день учасники акції відмовляються від підтримки політиків. 

«До політиків ми не звертаємося. Склалася така ситуація: 18 липня Сергій Каплін ходив з деякими людьми із Врадіївської ходи до МВС, а сюди на Майдан до нас не з’явився, тому ми до політиків не звертаємося і не вважаємо за потрібне це робити. Ми зараз звертаємося до громадських об’єднань, до громадських організацій, щоби вони нас підтримували. Адже за останній час це справді громадський рух. Ми розраховуємо лише на людей, а не на політиків», – продовжує пан Іванов. 

У міру розвитку акції, змінилася й її кінцева мета. «Ми зараз бачимо головне – люди підходять і бачать, що це ніким не куплена і не оплачена акція. Учасники Врадіївської ходи справді пройшли пішки 500 кілометрів, щоби знайти правду і відновити справедливість у державі. Люди сидять на Майдані власним коштом і завдяки киянам, які приносять їжу, воду, навіть гроші. Це і є ота дія, коли прості люди допомагають у нашій справі та приєднуються до нас. З кожним днем дедалі більше людей підходить. 

У цій країні люди саморганізувалися і вийшли себе захищати, тому що влади немає, а тим паче це відбувається за умов, коли ті, хто мав би захищати, насправді, б’є, вбиває, ґвалтує. Подібна акція – це єдиний спосіб себе захистити. Ми зараз зверталися до президента, але, незважаючи на те, що Янукович пообіцяв взяти події у Врадіївці під особистий контроль, бачимо, що своїх обіцянок насправді він не виконує. Тож якщо гарант Конституції не чує людей і не реагує жодним чином на те, що відбувається у країні, то тепер ми вимагаємо відставки президента. Він не виконує вимоги людей, які його обирали. Тож про відставку Захарченка навіть не стоїть питання, тому що ми розуміємо, що за його призначенням стоїть Віктор Федорович Янукович», – сказав Володимир Іванов. 

Немає коментарів:

Дописати коментар