субота, 6 липня 2013 р.

У містах України пройшли акції солідарності з Врадіївкою


Харків: губернатор Добкін вийшов до пікетувальників
Увечері 5 липня в Харкові відбулося відразу два мітинги - на підтримку обурених жителів селища Врадіївка і проти корупції та беззаконня в органах української міліції. На другому пікеті на площі несподівано з'явився губернатор Михайло Добкін, який не очікував, що громадяни прийшли під стіни обладміністрації з власної волі, без підтримки політичних сил.
Перша акція була партійною - її організував «УДАР» у сквері під стінами Харківського обласного управління міліції. Пікет був нечисленний, і пройшов у щільному оточенні міліціонерів, яких було явно більше, ніж власне пікетників. Учасники тримали в руках прапори «УДАРУ», плакати проти «кумівства» і «міліцейського свавілля». «Міліціонер, ти - захисник, а не гвалтівник», «Яка міліція, така і влада» - свідчили написи. Виходом з кризи правозахисної системи України організатори назвали люстрацію органів МВС, після якої на посадах залишаться тільки чесні «перевірені» міліціонери-професіонали, які стануть основою нової міліції. Організатори висловили впевненість, що частина службовців МВС чесно виконує свій обов'язок, всупереч сформованій порочної системі, і звернулися до міліціонерів, які спостерігали за мітингом, з проханням «дочекатися 2015 року, коли президентом країни стане Віталій Кличко» і покінчить з корупцією.
Друга акція зібралася о сьомій вечора на площі Свободи, навпроти будівлі облради і вийшла по-справжньому народною. Її учасниками були не стільки представники партій БЮТ, «Батьківщина» та громадського руху «Спільна Справа», скільки прості, далекі від політики і громадських організацій харків'яни, частина яких підняли хвилю обурення на популярному міському порталі «Харків Форум». Близько двох сотень форумчан і простих жителів Харкова заявили про те, що міліцейські безчинства перейшли останню межу і висловили недовіру діючі влади. У розпал пристрастей на площу до мітингувальників вийшов губернатор області Михайло Добкін. Спочатку Михайло Маркович висловив невдоволення тим, що громадяни прийшли до стін обладміністрації, яка, на його думку, не має стосунку до порушень у МВС. Він висловив упевненість, що учасники акції зібралися на площі за вказівкою політичних сил. Губернатор назвав громадянський спротив «балаканиною» і «політичним шабашем». Він запропонував учасникам акції та депутатам «очистити вуха від БЮТівської пропаганди», а всім незадоволеним звертатися до прокуратури, оскільки мітинги - це «доля клоунів». Пікетників образила зневага губернатора до їх волевиявлення. «Прокуратура покриває гвалтівників і вбивць! - заявили губернатору обурені городяни. - Ви називаєте нас клоунами, але самі себе виставляєте клоуном, коли радите йти в прокуратуру замість мітингів ». «Я простий харків'янин, я взагалі ні до яких партій не належу! - вступив у суперечку з губернатором харків'янин по імені В'ячеслав. - В інших країнах, коли відбувається злочин, вся країна виходить на вулиці - а у нас вийшло сто чоловік! Мені соромно не за цих людей, які зібралися тут, а за тих, хто залишився сьогодні вдома! Особисто я вийшов, бо більше не можу терпіти свавілля міліції і пасивність городян».
Михайло Маркович дещо змінив тон, він повідомив, що разом з пікетувальниками обурений випадком насильства, що знає про свавілля в міліції, що винні міліціонери і всі, хто їх намагається покривати, повинні бути покарані. Губернатор Харківщини погодився, що злочин у Врадіївці «це не окремий випадок, а закономірність» для всієї міліцейської системи в Україні. При цьому він запевнив присутніх, що «в Харківській міліції навіть теоретично не могло статися того, що трапилося в Миколаївській області», а зростання злочинності Михайло Маркович пояснив потоком насильства та іншого «зла» в «легко доступних» населенню фільмах і в Інтернеті. Після слів про «гарну роботу Харківської міліції» присутні згадали про всі резонансні нерозкриті злочини в Харкові - про відрубані голови сім'ї судді Трофімова, вбитого журналіста Климентьєва, багаторічні нерозкриті показові розстріли інкасаторів і про недавнє викрадення пам'ятника воїнам УПА. Харків'яни бурхливо ділилися особистими історіями про кривди щодо особисто них з боку харківської міліції, про бездіяльність в охороні законності, про незахищеність городян.
Депутат від партії Батьківщина Іван Варченко не став вступати в суперечки з головою обласної адміністрації, однак підкреслив: «Основні вимоги тут висловлюється не організатори, а громадськість. Михайлу Добкіну варто зрозуміти, що городяни мають право і на вільний протест проти того, що відбувається беззаконня в органах правопорядку. Те, що він звинувачує в протесті організаторів - це параноя влади. Свої емоції і власні думки висловлюють звичайні люди, вони виступають за чистку міліції. МВС вибудувала систему терору, вимагання та зневаги до людської честі, гідності та власності. І це відбувається по всій території України, а не тільки в Миколаївській області!» Іван Варченко звернувся до мітингувальників із закликом:« Треба звільнити всіх тих, хто став перевертнем у погонах, хто ганьбить ім'я міліціонера!» Більшість учасників висловили думку про те, що Врадіївка стала індикатором того, що відбувається у всій країні.
Альона СОКОЛИНСЬКА, Харків; фото авторки

Немає коментарів:

Дописати коментар