четвер, 28 червня 2012 р.

Культура честі - єдиний механізм захисту прав та свобод

Коли закон втрачає справедливість, справедливість стає законом.


 Україна не відбулась як правова держава. Той гротескний устрій, який ми маємо, і який складно навіть визнати державним, скоріше є сумішшю проявів авторитаризму та анархії. Термін "вибіркове правосуддя" не має нічого спільного з кримінальним переслідуванням опонентів режиму, а насправді характеризує загальний дефіцит справедливості в рішеннях українських судових та інших державних органів, її винятковість та вибірковість.

Справедливість, як певна моральна абстракція, продовжує існувати в уяві суспільства, проте стала абсолютно недосяжною в якості державного сервісу.

Звертаючись до державних органів з метою захисту своїх прав та свобод, громадянин прирікає себе, у кращому випадку, на роки безрезультативного вештання тісними коридорами установ та відомств. В гіршому випадку вперте правдошукацтво може суттєво зіпсувати стан справ правдошукача. На цьому шляху можна втратити не лише гроші, але й здоров'я.

Відсутність гарантованого легального механізму захисту та покарання не залишає вибору. За браком правової культури їй на зміну приходить культура честі, характерна для кочових племен, горців та кримінальників. Люди, які в силу тих чи інших обставин не мають можливості отримати державну справедливість, змушені самі забезпечувати себе справедливістю.

За таких умов поширення страху є кращою стратегією, аніж марні пошуки дружби. Лише культивування швидкої та незворотньої помсти є запорукою збереження особи, недоторканості її свобод та цілісності майна.

В рівній мірі це стосується і захисту суспільних інтересів. За браком легітимності органів влади та надлишком корумпованості правоохоронної та судової систем - троє, які зберуться чесно судити в ім'я України, будуть більш правомочними, аніж Верховний та Конституційні суди разом узяті.
І не варто слухати тих, хто лякатиме нас несприйняттям з боку Заходу. 

Якби Другий Континентальний Конгрес керувався законністю, а не справедливістю, США досі залишались би безправними колоніями британської корони.

Олександр Данилюк

Немає коментарів:

Дописати коментар