четвер, 14 червня 2012 р.

Більше півтисячи вболювальників ЄВРО 2012 безкоштовно розмістили у себе вдома волонтери групи "Ласкаво просимо " (+ФОТО)


Українці продовжують дивувати світ не лише своєю гостинністю, але й винахідливістю. Кілька місяців тому у Фейсбуці з'явилася спеціальна сторінка «ЛАСКАВО ПРОСИМО! WELCOME TO UKRAINE!», на якій українці, обурені непомірними апетитами вітчизняного готельного бізнесу, що вирішив заробити на гостях Євро 2012 великі гроші, почали пропонувати свої помешкання іноземцям безкоштовно.



Про те, наскільки «прижилася» в Україні і за її межами така ідея, кореспондент УКРІНФОРМу розмовляла з одним із активістів цього незвичайного громадського руху 26-ти річним киянином, менеджером по роботі з персоналом однієї із будівельних компаній Максимом Проданом.

- Максиме, то ж кому належить ідея пропонувати через інтернет безкоштовне житло для вболівальників Чемпіонату Європи з футболу?

- Автором цієї ініціативи є харків'янин, депутат обласної ради Іван Варченко. Серед інших наших активістів можу назвати Вікторію Склярову із Харкова, Ігоря Пилипчуку із Києва, харків'янку Юлію Юдіну та багато-багато інших.

До речі, особисто всі ми й досі не знайомі. Просто нас поєднала прекрасна ідея, ми тісно спілкуємося мало не щодня, але лише за допомогою інтернету чи по телефону. Наш віковий ценз - від 20 до 40 років.

Сам я долучився до цієї справи, коли група вже була створена на сторінці Фейсбуку. Мені скинули її адресу друзі, мовляв, дивись, яка гарна ідея. Я вступив до групи і почав пропонувати різні цікаві речі і дуже швидко зібрав багато інших небайдужих людей-волонтерів.

Згодом ми зробили сайт w.w.w.room4free.org.ua для того, щоб просто акумулювати всі оголошення про безкоштовне житло. Зараз сайт працює самостійно, а групу я продовжую адмініструвати.

До речі, сам сайт створив також волонтер, якого я лише нещодавно побачив. Він його зробив за кілька годин і написав мені: "Ось вам сайт, можете працювати". Потім ми удосконалили сайт, додали декілька інших можливостей, щоб люди могли самостійно виставляти туди свої пропозиції.

Ми їх модеруємо, намагаємося відсікти платні оголошення, перевіряємо за номерами телефонів, емейлами, за профілем. Хоча насправді відстежити всіх дуже важко.

Довелося попереджати, що ми надаємо лише місце для оголошень, але безкорисливість намірів їхніх авторів вже не перевіряємо за браком часу та можливостей. Тому порадили перед тим, як до когось їхати чи когось до себе запрошувати, краще поспілкуватися по телефону, через Скайп чи у Фейсбуці.

- А були такі випадки, коли хтось хотів використати ресурси сайту в комерційних цілях?

- Буквально одиниці. Якщо з'ясовувалося, що люди мали намір здавали житло за гроші, то ми їхні оголошення миттєво видаляли.

- Дивна річ, але про вас я вперше почула від своїх зарубіжних друзів.

- Нічого дивного, просто іноземні ЗМІ почали писати про нас більше, ані ж вітчизняні. Сюжети про нас пройшли по центральних каналах майже всіх країн ЄС. Друкувалося й чимало статей у таких поважних виданнях, як «Times», «New York Tribune», «New York Times», «Spigel», не обійшло увагою і «Reuters», звучали репортажі й на багатьох австрійських, польських та німецьких радіостанціях.

Чесно кажучи, я вже перестав їх рахував. Цікаво, що нашими інтернет ресурсами для пошуку безкоштовного житла в Україні користуються й самі закордонні журналісти. Більше того - мій друг навіть запропонував їм скористатися для роботи приміщенням свого офісу.

- Скільком людям ви вже допомогли?

- Навести точну статистику, скільки на даний момент українців прийняли у своїх родинах безкоштовно іноземних вболівальників важко, бо одні приїздять - інші виїжджають. Однак кількість тих іноземних вболівальників, які достеменно повідомили про своє перебування в Україні, вже сягнула майже півтисячі. Більшість вболівальників їдуть в Україну із друзями, але чимало й таких, приблизно відсотків із 30-40, які привозять із собою навіть сім'ї.

Загалом зголосилося надати безкоштовно тимчасовий притулок для іноземних фанів майже тисяча українських родин. Лише на даний момент на нашому сайті розміщено 650 оголошень: 450 - від українців та 200 - від закордонних вболівальників, які мають намір найближчим часом відвідати Україну і потребують житла.

Ми не відчуваємо зараз браку ані у відвідувачах сайту, ані в оголошеннях. Хоча раніше, у пікові дні, реєстрували до трьох тисяч відвідувачів. Нині активність падає (за добу до 500-600 відвідувань), можна сказати, що вона стала стабільною.

- З яких країн найчастіше їдуть на Євро 2012 люди, що мають намір пожити в родинах українців?

- Найбільше - зі Швеції, на другому місці - Німеччина. Чимало запитів також із США, Гонконгу, Польщі, Росії... Загалом, я нарахував майже три десятка країн.

 -А мешканці яких українських міст виявили найбільшу гостинність?

- Тут у лідерах столиця України, кияни розмістили майже 40 відсотків оголошень, потім йде Львів, Харків і найменш активний Донецьк.

- Чи задоволені іноземці такою послугою?

- Безперечно, ми отримуємо від них чимало вдячних відгуків. Але наведу інший показовий приклад, який вразив чи не найбільше. Один чоловік написав мені із Швейцарії, що загалом він не є футбольним фанатом і не планував їхати на Євро 2012. Але коли почув по радіо про нашу ініціативу, йому стало цікаво - що ж це за країна така. І тепер він має намір приїхати до нас. Я вважаю, що це найбільша подяка за те, що ми робимо.

- А звідки, власне, з'явилася сама ідея - створити спільноту людей, які готові гостинно відкрити двері власних домівок футбольним фанатам?

- Наш рух став альтернативою державним структурам і чиновникам, які не змогли вгамувати непомірні апетити представників готельного бізнесу.

Раніше я не вважав себе українцем із активною громадянською позицією. Але коли почув по телевізору про невиправдано високі ціни в готелях приймаючих міст, мені стало дуже прикро і я зрозумів, що як патріот України, я маю щось робити. Те саме, напевне, пережили й мої соратники, з якими ми зараз співпрацюємо.

По суті усіх нас об'єднала громадська ініціатива Friendly Ukraine, яка вже стала брендом гостинності українців. Нині Friendly Ukraine координує роботу кількох спеціально створених сайтів, кожен з яких пропонує якусь безкоштовну допомогу гостям.

Ми - надаємо свої інтернет-ресурси для пошуку безкоштовного житла, сайт w.w.w.ICanHelpU.com.ua шукає волонтерів, які допомагають іноземцям на вулицях, а на сайті w.w.w2012well.com.ua іноземці можуть віднайти безкоштовний трансфер, лише заплативши за бензин.

На своєму сайті ми розмістили гарячу лінію. Вона не має конкретного номера - це номери наших волонтерів, які будь-якої миті, вдень чи вночі, готові надати допомогу чи консультацію гостям Євро 2012. Загальна кількість таких українців, які добре володіють тією чи іншою іноземною мовами, становить понад 70 осіб.

Вірю, що наша громадська ініціатива не завершиться після проведення Євро 2012 в Україні. По суті - вона тільки починається. Україна - прекрасна і гостинна країна і у цьому на власні очі має переконуватися все більше і більше іноземних гостей.

Наталія Андрусенко,
УКРІНФОРМ.

Немає коментарів:

Дописати коментар