пʼятниця, 25 січня 2013 р.

Фінансова поліція: "Клименківщина" на зміну "Азарівщині"


Предметом цікавості нового органу стане все: що їдять громадяни, в що вони вдягаються, на чому і куди вони їздять
Олександр Данилюк ,
громадянин

Останнім часом дедалі більше чуток про створення в структурі нового Міністерства доходів і зборів власного силового підрозділу – “фінансової поліції”. Ця структура, відповідно до ідей її організаторів, має перебрати на себе функції не лише податкової міліції, а й інших правоохоронних органів, що сьогодні займаються економічними злочинами.

Фактично це означає концентрацію в руках Олександра Клименка повноважень, які раніше були розкидані між податковою, митницею, Державною службою по боротьбі з економічними злочинами МВС та СБУ. Можливості такої структури складно переоцінити. Після її створення можна бути абсолютно впевненим в тому, що термін “азарівщина” стане архаїзмом, а на його зміну прийде термін “клименківщина”.

Безперечно, ідея об’єднання цих функцій під егідою Міністерства доходів і зборів викликана бажанням в повній мірі застосовувати можливості всіх правоохоронних органів по наповненню державної казни. Це особливо актуально в умовах хронічного дефіциту бюджету, який в поточному році буде лише посиленим у зв’язку з необхідністю уряду обслуговувати рекордний зовнішній та внутрішній державний борг. 

Не має жодного сумніву, що основним джерелом вирішення своїх фінансових негараздів урядовці бачать гаманці платників податків. І це стосується не лише тих, хто має необережність займатись підприємницькою діяльністю. Непрямі методи обрахування доходів зможуть нарешті повноцінно застосовуватись до кожного громадянина. Саме тоді в нагоді й стануть фотографії в соціальних мережах, які пан Клименко радив поки що не ховати. Предметом цікавості нового органу стане все: що їдять громадяни, в що вони вдягаються, на чому і куди вони їздять.

Завдання, які стоятимуть перед фінансовою поліцією, не обмежуватимуться винятково “доходами і поборами”. Всесильність такої структури дозволить їй, без перебільшення, остаточно зламати хребет непокірному середньому класу. Враховуючи той прикрий факт, що абсолютна більшість отримує заплату у конвертах, опозиційних журналістів, громадських діячів та навіть просто незадоволених громадян, можна буде садити за новий холодильник, який на думку чиновників, вони не могли собі дозволити.

І насамкінець, будь-які аналогії з італійської Фінансовою гвардією, які намагаються провести ініціатори створення Фінансової поліції, є недоречними. Фінансова гвардія створювалась патріотами для боротьби з мафією, а не навпаки.
Олександр Данилюк

Немає коментарів:

Дописати коментар